Dalahästen: Sveriges ikoniska symbol av trä

20 maj 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

I hjärtat av Sverige, bland djupa skogar och glittrande sjöar, har en traditionell hantverkskonst trivts i århundraden. Dalahästen, en handmålad träfigur från Dalarna, är inte bara en populär souvenir och hantverksprodukt. Den är också en stark symbol för svensk kultur och tradition. Denna artikel kommer att utforska dalahästens historia, skapandeprocess och dess plats i modern tid, samtidigt som vi tipsar om var du kan hitta dessa underbara hantverk online.

Historien om dalahästen

Hästen har länge varit en viktig del av den svenska kulturen, men det var i den lilla byn Nusnäs i Dalarna som den ikoniska dalahästen började sin resa. Ursprungligen var dalahästen en leksak för barn, snidad ur trä av skogshuggare under de långa vinterkvällarna. Med tiden började träfigurerna målas i ljusa färger, främst i det nu karaktäristiska röda med detaljer i vitt, gult och grönt. Dessa detaljer är inspirerade av den kurbitsmålning som är känd från Dalarnas folkdräkter och byggnadsmålning. Skapandet av en dalahäst är ett arbete som kräver tid och precision. Varje häst snidas för hand och går därefter igenom flera stadier av slipning innan den noggrant målas och lackas. Den traditionella målningen kallas ”ål-målning”, en teknik där varje drag görs med ett stadigt handtag och en säker blick. Det kan ta många år att bemästra konsten att skapa och måla en äkta dalahäst.

dalahäst

Från leksak till symbol

Under mitten av 1800-talet började dalahästen väcka intresse utanför Dalarnas gränser, främst när den presenterades på världsutställningar. Sin världsberömmelse fick dalahästen dock vid New York-utställningen 1939, där en 3 meter hög dalahäst stod som symbol för det svenska paviljongen. Efter det blev dalahästen en symbol för svenskhet och en uppskattad souvenir som människor från hela världen ville få med sig hem. Idag representerar dalahästen inte bara den svenska hantverkstraditionen, utan även svensk design och sunt hantverksfokus. Hästens simpla men ändå dekorativa form och dess handmålade detaljer har blivit en ikonisk bild som återfinns i otaliga hem runt om i världen.

Dalahästen i modern tid

Även om en dalahäst har sina rötter i gamla traditioner, har hantverket inte längre blivit kvar i historieböckerna. Flera hantverkare i Dalarna fortsätter att producera dessa underverk, och det finns nu en mängd olika stilar och färgsättningar, från den klassiska röda till modernare och mer experimentella utföranden. Dalahästen används även inom olika designprodukter och som motiv i modern marknadsföring, något som visar på dess fortsatta relevans och popularitet. Dessutom har Internet öppnat upp för en global marknad där hantverkare kan sälja sina hästar till kunder runt hela världen.

Fler nyheter